Hiába vége a nyári gyümölcsök és friss zöldségek szezonjának, ősszel sem maradunk üres kosarakkal, hiszen másokból ugyan, de ilyenkor is mindig van olyan gyümölcs, amivel lehet szemezgetni!
Az Aqua Hotel Kecskemétben töltött időd alatt Kecskemét Fürdő épületkomplexumában található remek Aqua Étteremben is megkóstolhatod az aktuális finomságokból készült ételeket, de Kecskemét éttermeiben is csupa friss alapanyagokból készült, ízletes fogásokból válogathatsz!
Lássuk hát, hogy milyen finomságokból élünk ősszel!
Sütőtök, az őszi vitaminbomba
A legalapvetőbb és legelterjedtebb őszi termés a sütőtök!
Ha nem szereted a sima sütőtököt, akkor jó hír, hogy ma már rengeteg féle képpen felhasználható ez a finom alapanyag! Készíthetünk belőle krémlevest, rakhatjuk süteménybe, de akár kávék ízesítésére is kiváló.
Valamint tudtad, hogy a sütőtöknek iszonyú magas C-vitamin tartalma van? A benne lévő káliumnak pedig a méregtelenítést köszönhetjük, illetve remek vértisztító hatású is egyben.
Szóval ez a tipikus őszi zöldség nem csak finom, és rengeteg módon feldolgozható, de nagyon egészséges is, vagyis fogyasszuk bátran, amennyiszer csak tehetjük!
Birsalma, nagymamáink kedvence!
Egy újabb, alapvető őszi gyümölcs, amit megosztó íze miatt ugyan annyian szeretnek, mint amennyien kerülik a fogyasztását. Viszont remek immunerősítő hatása van, és a birsalmából készült kompótnak, lekvárnak vagy almáspitének nincsen párja!
Az érett birsalma 12-13 százaléka gyümölcscukor, azaz, fruktóz. A pektin tartalma viszonylag magas, így remekül tudsz vele zselésíteni. Ezt a tulajdonságát a belőle készült lekvárnál vagy birsalmasajtnál tudod leginkább hasznosítani. A pektin egyébként a magok körül koncentrálódik, ezért mindig használd fel a teljes gyümölcsöt! A birsalma rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes bevásárolni belőle.
Ha még nem kóstoltad, akkor itt az alkalom, hogy kipróbáld, és eldőljön, melyik tábort képviseled birsalma fronton!
Érdemes tudni azt is, hogy a birsalma gazdag A-, B-, C- és P-vitaminban, és viszonylag nagyobb mennyiségű ásványi anyagokat, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket is tartalmaz. Természetes, növényi rostban is gazdag, így az emésztésednek is jót tesz. A benne található antioxidánsok támogatják az immunrendszer működését.
Szőlő. vörös, vagy fehér?
Az emberek évezredek óta termesztenek szőlőt, köztük számos ősi civilizáció, amely kiemelt gyümölcsként kezelte a szőlőt, ebből indult ki a bor készítése is. . A szőlő gyors és finom falat is lehet, amelyet otthon vagy útközben is elfogyaszthatsz. A szőlő szemei fajtától függően, változatos színűek lehetnek, beleértve a zöldet, pirosat, feketét, sárgát és rózsaszínt. Feldolgozottan is több variációja van, a mazsolától a zselén át a gyümölcsléig. Magos és mag nélküli fajták is léteznek, hiszen az évezredes nemesítés során nagyon sok változata alakult ki a különböző országokban. A szőlő számos egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas tápanyag- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
A szőlő szüretelés is ugyebár ősszel zajlik, ami nem csak magában fogyasztva finom csemege, de a belőle készített borok is első osztályúak, illetve a borkóstoló mellé tökéletes falatozni való egy kis sajttal és dióval.
Jelentős B3-, B6- és E-vitamin tartalma miatt is érdemes felvenni a menüre, az esti filmezések alatt is jobb választás lehet a chips vagy egyéb nasi helyett.
Szilva, telis teli jótékony vitaminokkal.
Gondoltad volna, hogy ennek a zamatos gyümölcsnek nagyon alacsony a kalóriatartalma? Így fogyókúra vagy diéta alatt is nyugodtan fogyasztható, ami ajánlott is magas ásványi anyag, C-vitamin és A-vitamin tartalma miatt.
- kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, de értékes vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Ezek mind hozzájárulhatnak a teljes egészség fenntartásához.
- A szilva közismerten a székrekedés természetes ellenszere. Az is köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a natúr rost, a szorbit elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
- A szilva kiváló C-vitamin forrás, hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
- A szilva kevésbé ismert tulajdonsága, hogy értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
Ha gondod van az anyagcseréddel, akkor érdemes mindig tartani otthon pár szilvát, ami elősegíti az emésztőrendszer helyes működését.
Szilvabefőttként vagy szilvalekvárként is fogyasztható, de kihagyhatatlan a szilvás gombóc, és a szilvás lepény is Nagyon finom süteményekben vagy a rántott hús mellé némi édes befőtt gyanánt!
És persze, a karácsonyi, aszalt szilvával töltött pulyka is remek csemege!
Pálinka – ismered a kecskeméti hírös pálinka manufaktúrát?
A nagy pálinkarajongók örömére szőlőből, szilvából és birsalmából is készíthető alkohol, és nem csak bor formájában!
Egy kicsi belőle ebéd vagy vacsora előtt, ha már nem tervezel vezetni sehova, meghozza az étvágyat. Így ha egy Kecskeméti étteremben ebédelnél, mindenképp kóstold meg a helyi pálinka ajánlatot, hogy jobban csússzon a főfogás!
Az Aqua Hotel Kecskemét programjai között a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra is látogatható, ahol a kóstolók mellett hallhatjuk is a különféle pálinkák késztésének történetét és trükkjeit!
Remélem,a fentiek felkeltették érdeklődést, szeretettel várjuk KEcskeméten, szállodánkban és az Aqua étteremben is!