Kecskemét városa nem csupán a gyönyörű építészeti remekműveiről és gazdag kulturális örökségéről híres, hanem egy különleges természeti kincsről, a Hírös Gyógyvízről is. A Kecskeméti Fürdő termál medencéiben található e gyógyhatású víz, melynek csodálatos tulajdonságai már számos látogató számára nyújtottak enyhülést és gyógyulást.

Mi az a „Hírös Gyógyvíz”?

A kecskeméti Hírös Gyógyvíz alkalmas többek között a kopásos jellegű ízületi és gerincbetegségek kezelésére, izomfájdalmak, valamint idült ideggyulladások enyhítésére. Ezen felül kiválóan használható balesetek, sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére is. A gyógyvíz két különböző medencében érhető el: egy bel- és egy kültéri termálmedencében.

A beltéri medence hőmérséklete 34-36 °C között ingadozik, így ideális környezetet biztosít a testnek a pihenésre és regenerálódásra. A medence különlegessége a víz alatti hangulatvilágítás, ami egyedülálló élményt nyújt a fürdőzők számára.

gyógyvíz - aquahotel

A kültéri medence hőmérséklete kissé magasabb, 36-38 °C, így még hatékonyabb a hidegebb időszakokban is. Ebben a medencében négy darab ülőhelynél hát- és derékmasszázs, valamint pezsgőlevegő szolgálja a testi és lelki kényeztetést. A csúcsos és széles szájú nyakzuhanyok az ellazulást és a felfrissülést biztosítják.

Kiknek javasolt a gyógyvíz használata?

A Hírös Gyógyvíz, mely a kecskeméti Aqua Hotel melletti fürdőben található és több mint 1000 méter mélységből feltörő, 49 Celsius-fokos termálvíz, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ennek a nátrium-hidrogénkarbonátos, kloridos víznek jelentős mennyiségű jód, bróm és fluorid tartalma van, 5755 mg/liter összes oldott ásványi anyag tartalommal. Ez a gyógyvíz különösen ajánlott az alábbi egészségügyi problémák esetén:

 1. Reumatológiai problémák: Azok számára, akik különböző reumatológiai panaszokkal, mint például ízületi gyulladásokkal és fájdalmakkal küzdenek.

 2. Idegrendszeri betegségek: Az idegrendszeri problémák, mint például ideggyulladások kezelésére.

 3. Mozgásszervi betegségek: Ide tartoznak a csont-, ízületi-, szalagsérülések, valamint műtétek és protézisek beültetése utáni rehabilitáció.

 4. Csonttörések utókezelése: A gyógyvíz segíthet a törések gyógyulási folyamatának felgyorsításában.

 5. Gerinc vagy ízületek kopásos megbetegedései: Gerincproblémák, osteoarthritis kezelésére.

 6. Izomfájdalmak: Izomfájdalmak enyhítésére.

 7. Nőgyógyászati és urológiai betegségek: Különféle nőgyógyászati gyulladások kezelésére.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Hírös Gyógyvíz számos egészségügyi előnnyel bírhat, konkrét egészségügyi panaszok esetén azonban mindig ajánlott szakorvoshoz fordulni a kezelés előtt. Továbbá, bizonyos egészségi állapotok esetén a fürdőzés nem ajánlott, ezért ezeket az ellenjavallatokat is érdemes figyelembe venni.

Mikor nem javasolt a gyógyvízben való fürdőzés?

A gyógyfürdők, a természetes gyógyvizek révén, számos egészségügyi előnyt kínálnak. Ezek a vizek különböző kémiai és biológiai összetevőket tartalmaznak, amelyek jótékony hatással lehetnek a szervezetre. Azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos egészségi állapotokban az ilyen fürdők használata nem ajánlott vagy akár veszélyes lehet. Ezek az úgynevezett ellenjavallatok bizonyos betegségek és egészségi állapotok esetén indokolják a gyógyfürdők kerülését.

 1. Akut gyulladásos megbetegedések és lázas állapot: Ha valaki akut gyulladásban vagy lázas állapotban szenved, kerülnie kell a gyógyfürdőket. A magas hőmérséklet és a víz összetétele súlyosbíthatja ezeket a problémákat.

 2. Fertőző betegségek: Akut és krónikus fertőző betegségek esetén is el kell kerülni a gyógyfürdők használatát, hogy ne terjesszük a fertőzést.

 3. Súlyos szívbetegségek és extrém magas vérnyomás: Súlyos szívbetegségek, ritmuszavarok, és extrém magas vérnyomás esetén a gyógyfürdők használata kockázatos lehet.

 4. Vérképzőszervi betegségek és vérszegénység: Súlyos vérképzőszervi betegségek és vérszegénység szintén ellenjavallatot képeznek.

 5. Súlyos máj- és vesebetegségek: Súlyos máj- és vesebetegségek esetén a gyógyfürdők használata nem javasolt.

 6. Központi idegrendszeri megbetegedések: Epilepszia, hirtelen fellépő ájulási rohamok és egyéb központi idegrendszeri betegségek esetén a gyógyfürdőzés kerülendő.

 7. Tüdőasztma és gyakori rohamok: Tüdőasztmában és gyakori rohamokban szenvedők számára a gyógyfürdők használata nem ajánlott.

 8. Fertőző bőrbetegségek vagy nyílt sebek: Fertőző, gyulladásos bőrbetegségek és kiterjedt, nyílt sebek esetén a gyógyfürdőzés ellenjavallt.

 9. Széklet- és vizelettartási zavarok: Ezek a problémák a gyógyfürdők közösségi használata miatt ellenjavallatot képeznek.

 10. Terhesség: Terhesség alatt a gyógyfürdők használatát orvosnak kell jóváhagynia, mivel bizonyos esetekben kockázatos lehet.

 11. Daganatos megbetegedés: Daganatos megbetegedés esetén a gyógyfürdő használata általában nem javasolt, mivel a melegvizes fürdők számos olyan potenciális veszélyt hordoznak magukban, amelyek kockázatosak lehetnek a daganatos betegek számára (pl. hőterhelés, fertőzésveszély, dehidratáció)

Akkor is érdemes gyógyfürdőbe menni, ha nincs testi panaszom?

A Hírös Gyógyvíz használata nem csupán testi, hanem lelki jólétet is szavatol, hiszen a gyógyító vízben töltött idő alatt a látogatók kikapcsolódhatnak, ellazulhatnak, és élvezhetik a gyógyvíz jótékony hatásait.

Kecskemét városának ezen kincse tehát tökéletes választás mindazoknak, akik egészségügyi problémáikra keresnek enyhülést, vagy egyszerűen csak egy nyugodt, pihentető kikapcsolódásra vágynak.