Előző cikkünkben az alvás fontosságáról beszéltünk, aminek alapja a kényelmes matrac kiválasztása.

Az a „legenda”, miszerint a matrac akkor jó, ha minél keményebb, megdőlni látszik. Gerincünknek ugyanis nem tesz jót, ha hosszú távon kemény felületen alszunk, mivel ez könnyedén deformálhatja, ugyan úgy, mint a túl puha matrac is. Az ideális választás egy félkemény példány, ami testsúlytól, testalkattól és alvópóztól függően, személyenként eltérő lehet.

Éppen erre törekszünk mi is az Aqua Hotel Kecskemét szobáiban, ezért a legjobb minőségű matracokat biztosítjuk vendégeinknek, a kényelmes és nyugodt alvás érdekében!

Miért jó a félkemény matrac?

Gerincünk álló és ülő helyzetben van a legnagyobb terhelésnek kitéve, amitől lefekvéskor megszabadul. Fekvő helyzetben gerincünk megnyúlik, eltávolodnak egymástól a csigolyáink, és ettől lesz hatékony a porckorongok tápanyagellátása és nedvkeringése. Ezt azonban úgy tudjuk biztosítani, ha hagyjuk gerincünknek elvégezni ezt a folyamatot, és nem gátoljuk a csigolyák dinamikus mozgását egy nagyon kemény matraccal.

 

Miért baj, ha túl kemény vagy túl puha a matracunk?

A túl kemény matrac természetellenesen mereven tartja a gerincet, vagyis benne lévő, természetes ívek kiegyenesednek, a csigolyák nem tudnak mozogni, ez pedig deformálja a gerincoszlopot, és nyomáspontokat eredményez rajta. Ebből adódnak a hát- és derékfájdalmak, valamint a vérkeringésünknek sem tesz jót.

A túl puha matrac ennek az ellentéte. Nem tudja megtartani a gerinc természetes ívét, túl nagy mozgásteret enged a csigolyáknak, és szintén könnyedén eldeformálódást okozhat.

A közepesen kemény matrac képes követni testünk vonalát, ezáltal folyamatos alátámasztást nyújt gerincünknek. Éppen annyira süpped bele a matracba a vállunk és derekunk, amennyire szükséges.

 

Matracfajták

  • Rugós matracok

Itt nem a régi, Bonell-rugós matracokra kell gondolni, ami a nagy, egymáshoz fűzött, spirál rugókból áll. A modern rugós matracokban az úgynevezett táskarugókat – másnéven zsákrugó vagy Marshall-rugó – tasakokba vart, egymástól függetlenül, külön mozgó rugók alkotják. Ez a matrac sokkal kényelmesebb és tartósabb megoldás, és jobban alkalmazkodik a test vonalához, mint a régi típusú Bonell-rugós matracok.

Ez a gerincbarát matrac ergonómiai zónákkal rendelkezi, vagyis a rugók különböző vastagságúak, akár egy rugózaton belül is. A váll és csípő környékén vékonyabbak, mivel itt lágyabbnak kell lennie a matracnak, hogy tehermentesítse a csigolyákat.

  • Bio matracok
  • Kókusz matrac

Kemény és rideg anyaga miatt inkább a matrac aljára való, mivel formakövetése sem megfelelő.

  • Latex matrac

Praktikus alapanyag, jelentős része szintetikus anyagból áll, viszont jól szellőzik, megtartja a formáját, és kényelmes. Ha erre esne a választásod, akkor próbálj meg 80-90%-os latex tartalmút választani belőle.

  • Gumilatex

Egyedülállóan rugalmas, a memóriahabhoz hasonlóan kényelmes, kiválóan szellőzik, és időtálló választás.

  • Habmatracok

Manapság ez a legjobb választás, ha matracokról van szó, éppen ezért is hagytuk a végére a legjobbat. Ez a különleges, súlyra és hőre lágyuló, nyomáscsökkentő képessége miatt van így, amivel hihetetlenül kényelmes, és tökéletesen illeszkedik személyre szabottan a test formájához.

A minőségét tekintve, ha tartós és kényelmes matracot szeretnénk, akkor minimum 50kg/m3 sűrűségűt kell választani, vagy ettől sűrűbbet. Egyetlen hátránya, hogy nem szellőzik, így ha izzadós típus vagy, akkor számodra nem ez lesz a legmegfelelőbb választás. Viszont a Cellpur memóriahabok között találhatsz az igényeidnek valót.

Egyéb jótanács

Semmiképp ne vegyél matracot próba nélkül! Csak akkor vásárold meg a kiszemelt terméket, ha ki is tudod próbálni, mert nem mindegy, min szeretnéd lealudni az elkövetkezendő éveket. Leírásból pedig nem lehet kiválasztani a számodra megfelelőt, mivel ahogy fentebb is említettük, ez függ a testalkattól is.

Legyen mellé pénzvisszafizetési garancia! Lehet, hogy a boltban kényelmes volt, és örömmel vitted haza, viszont egy pár perces fekvéssel nem lehet pontosan megállapítani, hogy hosszú távon mennyire fog beválni. Erre sajnos fel kell készülni, hogy nem az első választás lesz a  legjobb választás, ilyenkor pedig fontos, hogy legyen rá pénzvisszafizetési garancia.

Praktikus olyat választani, amiről levehető a huzat! Így nem lesz nagy baj, ha leöntöd, leeszed, vagy bármilyen baleset következtében összekoszolódik. Csak könnyedén lehúzod róla, és mehet is a mosógépbe!

+1 Ha elutazol érdemes tájékozódni, hogy milyen matrac van a hotelben! Nem minden szálloda figyel oda a minőségre, ezért érdemes előre megkérdezni vagy utána nézni, hogy milyen matracokat használnak az ágyaknál. Ahhoz, hogy valóban ki tudd pihenni magad, ez fontos szempont, főleg ha derékfájdalmakkal vagy sérvvel küzdesz!

Reméljük tudtunk segíteni tanácsainkkal ahhoz, hogy a megfelelő matracot sikerüljön megvásárolni otthonra!

Szobáinkban 21 cm vastag matracokkal ellátott 90×200-as boxspring ágyaink garantálják, hogy vendégeink kényelmes és pihentető éjszakákat tudjanak eltölteni az Aqua Hotel Kecskemétben!

https://aquahotelkecskemet.hu/szobak/

Forrás: https://lakberinfo.hu/lakberendezes/haloszoba/2018-10-18-hogyan-valasszunk-tokeletes-matracot/