Megújuló energia – egyrre többet találkozunk ezzel a fogalommal, amely korábban nem bírt ekkora jelentőséggel. Manapság egyre jobban elterjedtek az ökobarát és újrafelhasználható alternatívák, amivel megóvhatjuk környezetünket és sokszor saját egészségünket is. Ebben a rohanó és folyamatosan megújuló világban pedig fontos erre is odafigyelnünk, különben nem lesz világ, ahol élhetnénk. Az Aqua Hotel Kecskemét üzemeltetése során is törekszünk ezek használatára.

Épp emiatt terjedt el egyre több helyen a megújuló energiaforrások használata!

Mi is pontosan a megújuló energia?

A megújuló energia a természetes környezetben elérhető és többszörösen pótolható energia bármely formája. Például a napenergia természetes módon és bármilyen mennyiségben áll rendelkezésünkre, vagyis használatával nem fogyhatunk ki belőle.

Ellenkező esetben pedig, mivel fosszilis tüzelőanyagokat, például olajat és szenet égetünk, erőforrásaik folyamatosan csökkennek. A tudósok becslése szerint a maradék olajkészlet körülbelül 190 évig tartható fenn. Ez a becslés a földgázforrások esetében akár 230 évet is jelenthet.

Sajnos a megújuló energia, a világon jelenleg felhasznált teljes energia kevesebb, mint 16%-át adja. Ez az arány azonban folyamatosan növekszik, különösen azokban a fejlett országokban, amelyek támogató politikát folytatnak.

Milyen formái vannak a megújuló energiaforrásoknak?

Szerencsére a megújuló energia helytől és évszaktól függően többféle formában is elérhető. Például egyes területeken viharos szél fúj, de a napfény nem elegendő a felhős idő miatt. A különböző energiaformákból származó elosztott hálózat biztosíthatja a fenntartható és tiszta energiát. Íme 7 alternatív energiaforrás, ami sosem apad ki:

Napenergia

Az egyetlen olyan megújuló energiafajta, amelyet otthonodban is könnyen hasznosíthatsz, az a napenergia. Csak napelemes vízmelegítőket vagy napelemeket kell vásárolnod, hogy napenergiát használj és csökkentsd energiaszámláidat. Különféle típusú PV panelek léteznek, amiből néhány szempont alapján kiválaszthatod a számodra legjobbat otthonodba.

Napenergia felhasználásáa, megújuló energiaforrás, napaelemek, napkollektor telepítés

Szélenergia

A viharos szél hasznosításához nagy turbinákat kell építenünk a szeles területeken. Ebben főleg a szélerőműparkok segíthetnek, hogy megteremtsék a vidéki és távoli területeken a zöld áramot. Például az Egyesült Királyságban a tengeri és szárazföldi szélerőművek az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének körülbelül 24,2%-át állítják elő.

szélenergia, alternatív energiaforrás - aquahotel.hu

Hidroelektronika

A vízenergia hasonlít a szélenergia-technológiához, kivéve a munkafolyadékot, amely levegő helyett víz. A nagy gátak építése és a turbinák használata költséges lehet, de nagy mennyiségű villamos energiát termel.

vízenergia, vizierőmű, a víz ereje

Geotermikus energia

A geotermikus energia egy másik tiszta és megújuló energia, amely fenntartható energiaforrásnak tekinthető. A Földön belüli hő bizonyos területeken hasznosítható.

Biomassza

A biomassza energia az a hő, melyet a szerves hulladékból nyerhetünk azok elégetésével. Megújuló energiaforrásnak tekinthető, mert szerves anyagokat regenerálunk, főleg növényeket.

Árapály energia

Az árapály energia, más néven óceánenergia, az a vízenergia, amelyet az árapályból nyerhetünk. Ezt az energiát néha a vízenergia kategóriájába sorolják, nem pedig külön.

Árapály energia, energiaforrások

Hidrogén

A hidrogén a legelterjedtebb elérhető elem a bolygónkon, amelynek kétharmada víz formájában található meg. Ha ezt az elemet szét tudjuk választani, akkor nulla szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagként használható.

A megújuló energiák előnyei

Először is érdemes megvizsgálni a megújuló energiaforrások használatának előnyeit a fosszilis tüzelőanyagok elégetése helyett.

A megújuló energia használatának néhány fontos előnye:

  • Nem fogynak el

Ahogy az elnevezésből is következik, a megújuló energiaforrás fenntartható, vagyis nem fog egyhamar elfogyni. Például az elkövetkező 4,5-5,5 milliárd évig várhatóan minden reggel kisüt a nap, tehát megújuló energiaforrásnak tekinthetjük. Ez lehet a legfontosabb különbség a megújuló energiaforrások és a fosszilis tüzelőanyagok között.

  • Megbízhatóak

A fosszilis tüzelőanyagok ellenére, amelyek állandóan vitáknak és háborúknak vannak kitéve az országok között, könnyen és békésen átvehetjük az irányítást a megújuló energiaforrások felett.

Más szóval, a kereskedelmi törvények, a politikai instabilitás, a területi követelések és a piacok zűrzavara nem befolyásolhatják a megújuló energiaforrások használatát.

Bár a megújuló energiaforrások nem egyenlően oszlanak meg, egy intelligens és széles körben elterjedt energiahálózattal lehetséges, hogy megbízható energiaellátási eszközként használhatók.

  • Környezetbarát

A megújuló energiaforrások az energiatermelés természetes módjai, ezért tisztának tekinthetők. Bár a megújuló energiatechnológiák némi kibocsátást okozhatnak, összességében minimális szén- és ÜHG-kibocsátás kerül a környezetbe használatuk során.

Ha összehasonlítjuk őket a fosszilis tüzelőanyagokkal, a különbség jelentős! Ezért a katasztrofális környezeti problémák, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és az alacsony levegőminőség elkerülhetők, ha megújuló energiát használunk.

Zöld energiaforrások, alternatív megoldás, fűtés, világítás

  • Javíthatja a közegészségügyet

Az üvegházhatást okozó kibocsátások és más szennyező anyagok csökkentésével egészségesebb lesz a levegő és a talaj. Ez határozottan javítja a közegészségügyet, és ezután az emberek is boldogabb életet élhetnek. Ezen túlmenően az egészségesebb népesség jelentősen csökkenti az egészségügyi költségvetést, amelyet az embereknek és a kormányoknak minden évben félre kell tenniük.

A tudósok megpróbálták javítani a fosszilis tüzelőanyag-technológiákat, hogy azok kevésbé szennyezőek legyenek anélkül, hogy csökkentenék a hatékonyságot. A megújuló energiatechnológiák azonban még mindig sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos technológiák.

  • Sok munkahelyet teremtenek

A megújuló technológiák használatának környezeti hatásai mellett jótékony hatást is gyakorolhatnak a gazdaságra. Valójában ez egy új és stabil munkaerőpiac, amely nemrégiben alakult ki, és megoldást jelenthet a munkapiaci helyzetre.

Összehangolt erőfeszítéssel és körültekintő befektetéssel a megújuló munkahelyek világszerte csökkenthetik a szegénységet. Ezenkívül megakadályozhatja, hogy az emberek vidékről városokba vándoroljanak. A kormányok méltányos részesedést tudnak felajánlani a megújuló villamosenergia-termelésért a gazdaságukban.

a zöldebb energiaforrások előnyei

  • Kevesebb karbantartási költséget igényelnek

Ha megnézed a megújuló energia technológiáit, és összehasonlítod azokat a fosszilis tüzelőanyagokat használó erőművekkel, kevesebb mozgó vagy égő alkatrész látható. Bár szélerőművekben vagy vízerőművekben turbinák vannak, a napenergia-rendszerekhez nincs szükség forgó alkatrészekre. Ez tartósabbá teszi a megújulóenergia-technológiákat, és így kevesebb pénzt kell költeni karbantartásra és javításra. Összességében a megújuló energiát hasznosító állomások működési költsége lényegesen alacsonyabb, mint amit a hagyományos erőműveknél tapasztalhatunk.

  • Csökkentheti az energiaárak zavarait

Ha követed a híreket, akkor hallhattál az olajárak napi hullámvölgyeiről. A megújuló energia nagy segítséget jelenthet ebben a tekintetben, csökkentheti ezeket a zűrzavarokat, és stabilabbá teheti a globális energiapiacot. Mert a megújuló energia felhasználása csak kezdeti befektetést igényel, és nincs szükség üzemanyagra!

Éppen ellenkezőleg, a hagyományos technológiák alkalmazása jelentős költségvetést igényel a fosszilis tüzelőanyagok árai mellett, amelyek folyamatosan inflációnak vannak kitéve. Amikor az országok csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függésüket, az árak ezen a piacon gördülékenyebben fognak változni.

  • A megújuló energia növelheti az országok gazdasági függetlenségét

A megújuló energiatechnológiák elosztott hálózatával a fosszilis tüzelőanyag-forrásokkal nem rendelkező országok csökkenthetik energiafüggőségüket. Valójában a helyi lakosok megújuló technológiákkal villamos energiát termelhetnek, és segíthetnek a kormányoknak csökkenteni az olajimportot. Ez csökkenti az energiaválság kockázatát, és jótékony hatással van az országok fenntartható fejlődésére.

  • A maradékot fel lehet használni a megújuló technológiákban

A szemétlerakók a világ legnagyobb válságai közé tartoznak. Jó tudni, hogy bizonyos megújulóenergia-technológiák felhasználhatják a maradékot, és csökkenthetik a hulladéklerakókba kerülő anyagok mennyiségét és hulladékait.

A biomassza-energiának, például a biomassza kazánoknak megvan ez a jótékony tulajdonsága, amely felhasználja a használt biotermékeket tüzelőanyagként. Ez egy ígéretes módszer, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen kővel megöljünk két legyet.

Először is a hulladéklerakók méretének csökkentése, másodszor pedig az energiatermelés a fosszilis tüzelőanyagok fizetése nélkül.

A környezet védelme, a költséghatékony megoldás, és számos egyéb, a fentebb is felsorolt előnyei miatt az Aqua Hotel Kecskemétben is bevezettünk pár megújuló energiafelhasználást!

Például a tetőszerkezetünk felét napelem borítja, és emellett hőszivattyú által vezérelt a hotel teljes légkezelése, valamint vízellátása is.

Köszönöm, hogy elolvastad írásunkat.