Bizony már közel a Karácsony, és nagyban zajlik a készülődés. A bevásárlás a süteményekhez, az ajándékok beszerzése és csomagolása, a karácsonyi zenék a rádióban vagy online, valamint az ünnepi dekorálás mind a karácsony része!

Segít, hogy hangulatba kerüljünk, és hogy fokozatosan elengedjük a problémákat, és csak magunkra és a családunkra fókuszáljunk. Mi az Aqua Hotel Kecskemétben is nagyon várjuk már ezt a csodás időszakot!

A Karácsony sok ember számára a család és a barátok összejövetelének és ajándékozásnak az ünnepe, és ennek megfelelően a Karácsonyi készülődés magában foglalja az otthon díszítését, az ajándékok beszerzését és csomagolását, valamint az ünnepi ételek és italok elkészítését is. Szóval, készülődünk a Fény eljövetelére, és az Ünnepre.

A Karácsonyi készülődés előtt érdemes átgondolni, hogy milyen ajándékokat szeretnél vásárolni a családtagoknak és barátoknak, és előre megszervezni a vásárlást. Ha végre idén, tervszerűen elkészíted a karácsonyi menüt, jó előre megvásárolhatod az alapanyagokat és előkészítheted őket, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban rohannod a boltba. Persze, ez sosm lesz tökéletes, és mégis el kell menni, ezért-azért az üzletbe.

A Karácsonyi díszítést is érdemes előre tervezni, hogy időben elkészüljön és ne kelljen az ünnep előtt kapkodni.

Ne feledd, hogy a Karácsonyi készülődés nem csak a teendőkről és a feladatokról szól, hanem az ünnepi hangulat megteremtéséről is. Érdemes időt szakítani a szeretteiddel való beszélgetésre, a közös játékokra és a karácsonyi énekekre is. Reméljük, hogy a Karácsonyi készülődés alatt sok örömöt és boldogságot találsz, és hogy az ünnep a kívánt módon telik majd!

Mi hiányzik még a listáról? Cikkünkben összeszedtük nektek az alapvető lépéseket a karácsonyi készülődésben, lássuk, te hol tartasz bennük!

Karácsonyi készülődés – Adventi naptár nyitogatása

Az adventi naptár az adventi időszakot jelzi, amely a Karácsony előtti ötvennégy napot jelenti. Az adventi naptár általában a Karácsony első vasárnapjától kezdődik, és egészen a Szentestéig tart. Az adventi naptárban általában 24 ajtó van, és minden nap nyílik meg egy új ajtó, amely mögött valami kis meglepetés, csokoládé, vagy valamilyen kicsi ajándék van. Az adventi naptár egy szép és izgalmas lehetőség, a Karácsony előtti várakozás örömének átélésének, különösen a gyerekek számára.

Az adventi naptár általában papíralapú formában készül, de manapság már sok más típusú adventi naptár is elérhető, például édességekkel teli naptár, kézműves termékekkel teli naptár, vagy éppen karácsonyi dalokat tartalmazó naptár.

Az adventi naptár segíthet a Karácsony előtti várakozás örömének átélésében, és nagyon jó módja annak, hogy a Karácsony hangulatát megteremtsük otthonunkban. Ha szeretnél egy ilyen naptárt készíteni, akkor először is állíts össze egy tervet arról, hogy milyen ajándékokat szeretnél elrejteni az ajtók mögött, és aztán készítsd el a naptár alapját. Ha kész vagy, nyisd ki az első ajtót, és élvezd az adventi naptár által nyújtott örömöket!

Ez egy december 1-éhez köthető hagyomány, ami segít számolni a napokat Szentestéig. Főleg a gyerekek szeretik ezt a szokást, mikor a kis ablakocskák nyitogatásával minden nap egy apró meglepetés, édesség vár rájuk. És számukra is könnyebb kiszámolni, hogy mennyit kell még aludni Karácsonyig.

Szerintünk viszont ez nem csak a gyerekek kedvenc időtöltése, a felnőttek és szülők is szeretik az apró meglepetéseket, ami rájuk vár minden nap. Így egy családi szokást is létrehozhatsz belőle, aminek a része, hogy saját készítésű naptárat kell adni egymásnak!

Adventi naptár, öröm, várakozás, karácsony, csokoládé

Adventi koszorú készítése és gyertyagyújtás

Ha még nincs adventi koszorúd, akkor bizony nagyon le vagy maradva!

Az első gyertyát advent első vasárnapján kell meggyújtani, ami idén december 4-ére esett. Vagyis ha nincs még koszorúd, akkor 2 gyertya gyújtásáról maradtál le, és bizony már itt a 3. ideje is!

Gyorsan hozd be a lemaradást, és vedd elő a tavalyi koszorút, vegyél egyet a boltban, vagy csak állíts ki 4 gyertyát az asztalra, és most vasárnap gyújts meg belőle 3-at.

Egy kis áttekintés: Az adventi koszorú egy olyan dísz, amelyet az adventi időszakban használnak, és amely a Karácsony előtti várakozást jelképezi. Az adventi koszorú általában egy kör alakú fonott, vagy fa, illetve  műanyag keretből áll, amelyre különböző színű gyertyákat helyeznek el. Ez azonban csak az alap, a lényeg az egyedi díszítés.

Az adventi koszorú elkészítése nagyon egyszerű. Először is szükséged lesz egy keretre, amely lehet fa, műanyag, vagy akár papírból is készülhet. Ha még nincs kereted, akkor elkészítheted saját magad, például fonott alapból is, de vásárolhatsz is készen készült keretet. A keretre helyezd el a gyertyákat, illetve köré a saját, egyedi díszítésedet.

A gyertyák színei általában jelentést hordoznak. A zöld gyertya a reményt jelképezi, a fehér a békét, a piros a szeretetet, a sárga a világosságot, a kék az örömöt, és a lila a szenteltséget. Az adventi koszorú általában a keresztény vallásban használatos, de sok ember használja ünnepi díszként, anélkül, hogy vallási jelentősége lenne.

Az adventi koszorú és a gyertyák vasárnapi, közös gyújtása egy szép és meghitt ünnepi hagyomány, amely segíthet a Karácsony előtti várakozás örömének átélésében. Reméljük, hogy az adventi koszorú készítése és gyertyagyújtása segít megteremteni az ünnepi hangulatot otthonodban!

adventi gyertya, gyertyagyújtás

Karácsonyi dekoráció – a leglényegesebb! 

December közepén már felkerülhetnek a girlandok, boák, és egyéb karácsonyi díszek az ablakokra, polcokra, és a lakás különböző pontjaira. Elő a dobozokkal a garázsból, a padlásról, vagy a pincéből! Minden megvan, nem tört össze semmi sem? Akkor közösen neki is láthatunk a munkának. Ugye, itt a „közösen” szónak is van jelentősége.

Tedd fel a fényeket a ház körül, dekoráld fel a lakás belső tereit is fényfüzérekkel, tegyél az ablakba világító mikulást, szánkót, rénszarvast, gyertyákat, vagy egyéb figurákat, rajzoljatok ablakfestékkel az ablakokra, vagy papírból is készíthettek hópelyhet és karácsonyi mintákat. Ha közben akad egy kis fahéjas, szegfűszeges süti, vagy csokoládé, az sem baj! :-)

Ha kreatívak vagytok, akkor készítsetek saját díszeket kartonból, wc papír gurigából, és egyéb „csináld magad” ötlettel, amihez az internetről könnyen találhatsz inspirációt.

Karácsonyi dekoráció a házba, és a ház körül.

Forrócsokis/forraltboros délutánok

A hideg tél elengedhetetlen itala a forró csokoládé és a forralt bor –  kinek melyik tetszik. Egy karácsonyi film is hangulatosabb sötétben, enyhe fényekkel, esetleg a már felpakolt égősorokkal, miközben a forró italt kortyolgatod a puha takaró melegében. Persze, azért ebben is lényeges a mérték. Szegfűszeg, fahéj, narancshéj – az illatok is hozzájárulhatnak az ünnepi inspirálódáshoz.

forró csokoládé, forrócsoki, Karácsony, hangulat

Karácsonyi filmek. Klasszikusok, és új darabok

És ha már szóba került, akkor a karácsonyi filmek igazén meg tudják hozni az ember hangulatát az ünnephez!

A kellemes zenék, a szép, feldíszített képsorok, és mindig valamilyen meghitt, szeretetteljes jelenet, amivel elképzeljük a ránk váró, boldog időszakot!

Az ünnepek alatt amúgy is több időt töltünk együtt a családdal. Ilyenkor a társasozás, a kártyázás mellett jó szórakozás lehet egy közösen kiválasztott film nézés is. Az örök klasszikusok mellett érdemes néhányat az újabbak közül is felvenni a listára.

Merthogy a karácsonyi filmek, és persze, a zenék garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot a számunkra.

A ünnepi hangulat nem olyan, ami csak úgy megjelenik. Csak azért, mert már hetek óta feldíszített üzleteket látunk, vagy mert megnyílt a közeli karácsonyi vásár, még nem biztos, hogy átérezzük a közelgő ünnep hangulatát. Ahhoz több kell: megnyugodni, ráhangolódni a karácsonyra. Foglalkozni vele. Erre bizonyára mindenkinek megvan a maga módszere. Abban azonban egyetérthetünk, hogy rohanva, feszültséggel és stresszel telve nem lehet szép ünnepet szervezni a családunknak.

Karácsonyi zenék

A boltokban és üzletekben már javában szólnak az ünnepi zenék, de otthon is beteheted, amíg a konyhában ügyeskedsz, ajándékot csomagolsz, egy családi játék közben, vagy a dekorálás alatt.

Szinte minden előadónak van karácsonyi albuma, és persze, rengeteg válogatá si elérhető. Egy régi CD is hangulatba hozhat, és persze a spotify is rengeteg karácsonyizenei válogatást kínál.

Karácsonyi zenék, zenehallgatás

Karácsonyi ajándékok beszerzése

Ha már az ajándékok java megvan, akkor nagyon jól állsz, viszont ha még van pár hátra, akkor húzz bele, különben kapkodás, feszültség és stresszelés lesz a vége.

Nem kell túlgondolnod a dolgot, sokszor az apróságnak vélt dolgok okozzák a legnagyobb örömet!

De ott vannak az általános ajándékok is, amit majdnem mindenki szeret:

  • illatgyertyák,

  • karácsonyi zoknik,

  • könyvek (annak, aki szeret olvasni),

  • bonbonok, italok,

  • ajándékutalványok (sokan leértékelik őket, viszont te nem örülnél neki, ha a kedvenc boltodban ingyen vásárolhatnál?),

  • fürdőbomba és egyéb kiegészítők,

  • krémek,

  • sminkcuccok, stb.

Járd végig a boltokat, és inspirálódj, biztos meglátsz majd valamit, amiről eszedbe jut valaki, akinek tökéletes ajándék lehetne.

karácsonyi ajándékvásárlás

Ajándékok csomagolása

Ha megvannak az ajándékok, akkor már csak be kell csomagolni őket!

Ehhez jó, ha van bőven csomagolóanyagod, szalagok és masnik, vagy pár ajándéktáska, ami kisegít, ha kifogytál, vagy ha nagyon egyedi alakja van valaminek.

ajándékcsomagolás, karácsony előtt, készülődés

Mézeskalács és karácsonyi sütemények készítése

Attól függően milyen recepted van, érdemes időben nekiállni a karácsonyi finomságoknak. Különösen azoknak, aminek több idő kell, hogy megpuhuljon!

A mézeskalács díszítésének idő kell a száradáshoz is, vagyis nem olyan egyszerű elpakolni és tárolni őket.

Ti szoktatok mézeskalács házikót csinálni?

Próbálkozzatok meg vele az idén, kiváló közös családi programnak, és gyönyörűen mutat a saját készítésű házikó a nappaliban vagy az asztal díszeként!

sütemény, karácsonyi süti sütés, készülődés

Karácsonyfa díszítés

Végül, de nem utolsó sorban a karácsonyfa felállítása!

Manapság divatos lett már sokkal hamarabb felállítani a fát és gyönyörködni benne, de sokan még őrzik a hagyományt, és csak 24-én díszítik fel.

Ez mindenkinek a maga döntése, ki mikor állítja fel, az viszont biztos, hogy ez hozza el az igazi karácsonyi hangulatot!

Karácsonyfa díszítés