Ebben a blogbejegyzésben egy varázslatos világba kalauzolunk el, ahol a hagyomány és a képzelet találkozik: a Kecskemét Magyar Népmesék világába.
Megismerheted a Magyar Népmesék varázslatos világát, és azt, hogyan fonódnak össze a történetek a Kecskemét városával.

Fedezd fel, hogyan indult útjára ez a csodálatos műsor, és miért vált olyan népszerűvé az emberek körében. És persze, nem hagyjuk ki a legnépszerűbb Magyar Népmeséket sem!

Kecskemét a Magyar Népmesék szülőhelye

 

A Kecskemét Magyar Népmesék a Kecskemét olyan kincse, amik nemcsak a várost, hanem az egész országot gazdagítják. A Magyar Népmesék sorozat, olyan népszerű és elbűvölő történeteket hozott létre, amik generációkat varázsoltak el. Ezen mesék megszületésének helyszíne a Kecskeméti Rajzfilmstúdió volt, ami ezzel beírta nevét a magyar animációs művészet dicsőséges történetébe.

A Magyar Népmesék mellett a Mesék Mátyás királyról, a Vízipók – csodapók és a Leo és Fred sorozat mind a Kecskeméti Rajzfilmstúdió munkájának gyümölcsei.

Ezek a sorozatok nem szimpla mesék. Generációk nőttek fel ezeken a történeteken, amik nemcsak szórakoztattak, de tanulságokat is hordoztak:

  • A Magyar Népmesék valódi családi mesék, amik közelebb viszik a gyerekekhez a magyar népmesei hagyományt. A népmesék tanúságai, oktató és nevelő jellegű hatása vitathatatlan.
  • A Mesék Mátyás királyról a magyar történelem egyik legjelentősebb alakját idézte meg, és a történeteken keresztül mutatta be az értékeket és a hősiességet.
  • A Vízipók – csodapók a környezettudatosság és a barátság fontosságát hozta elénk egy szórakoztató formában.
  • A Leo és Fred pedig egy olyan barátságot mutatott be, amely minden nehézség ellenére is megerősödött.

A Rajzfilmstúdióba érdemes ellátogatni, amit csoportosan (min. 5 fő), munkanapokon délelőtt fél 9-től, délután 4 óráig, előzetes bejelentkezés alapján, egyeztetett időpontban  lehet megtenni. A program a stúdió és a rajzfilm-készítés bemutatásából, valamint filmvetítésből áll, emellett lehetőség van a 3D-s műhely és munkaszobák megtekintésére is.

Így született a Magyar Népmesék filmsorozat

A Magyar Népmesék sorozat első részét 1977-ben készítették.

Kisebb-nagyobb szünetekkel 2012-ig futott magyar televízióban. A felejthetetlen népmesei történeteket ötletesen, bájos humorral és népi motívumokat felvonultató képi világgal dolgozták fel, amihez kitűnő és fülbemászó párosítás volt a Kaláka együttes zenéje.

Az első években szinte minden mesét más-más színész mondott el, 1984-től azonban kizárólag Szabó Gyula narrációjában hallhatjuk a tanulságos és közkedvelt népmesei történeteket. Szabó Gyulát 2005 nyarán életmű-díjjal jutalmazták három évtizedes tevékenységéért a 7. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon.

A rajzfilmsorozat ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejében született meg. A filmek többségét Jankovics Marcell tervezte, rendezte és szakértette.

A sorozat néhány epizódja több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert.

A Magyar Népmesék rajzfilmsorozatot 2020 október 15.-én Hungarikummá nyilvánították.

A Kecskemét Magyar Népmesék öröksége

A Kecskemét Magyar Népmesék nem csupán szórakoztatnak, hanem valódi kulturális kincsé váltak. Ezek a mesék részét képezik a magyar kultúrának és identitásnak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő generációi is megismerhessék a hagyományokat és értékeket. A mesék által közvetített üzenetek, történetek és karakterek örökre megmaradnak, és továbbra is ámulatba ejtik majd azokat, akik megismerik őket.

Kecskemét városa rendkívül büszke a filmstúdióra és a népmesékre, így nem meglepő, hogy még több módon szeretnék eljuttatni a családokhoz. Újdonságként 2019-ben megnyitotta kapuit Kecskemét meseországa a Hankovszky ligetben. A Népmese Játszótér hatalmas gonddal készült, és bátran kijelenthetjük, hogy a „hírös” város egyik legszebb és legizgalmasabb tere a családok számára.

Néhány népszerű Magyar Népmese, ami biztosan ismerős lesz

 

1. A kőleves

Egy szegény, háborúból hazatérő katona éhesen, piszkosan vándorol. Nem látják szívesen, be se engedik, nem adnak neki enni. Rafinériához fordul: egy öregasszonyhoz azzal állít be, hogy van egy különleges köve, amiből kiváló leves készülhetne, csak egy fazékra lenne szüksége.

Tanulság felnőttként: A megfelelő kommunikációval bármit el lehet intézni.

2. A csillagszemű juhász

Csillagszemű juhász története szintén az agyafúrtságról szól. A juhász több alkalommal menekül meg a halál elől, miközben egyre nagyobb elismerést szerez a királyi udvarban. A végén végül mindent megkap, amit népmesékben illik: a királylányt és a fele királyságot is.

3. Az égig érő paszuly

Az apró magból égig érő növény, a kisfiúból hős, a szegénységből gondtalanság lesz mindez a csoda és a varázslat közbenjárásával. Az égig érő paszuly hőse azért is különleges, mert egy átlagos ember, akit végül a hite és vakmerősége viszi sikerre.

Tanulság felnőttként: Hallgass néha a megérzésedre, akkor is, ha senki más számára nem tűnik jó ötletnek, amit csinálni szeretnél.

4. Koplaló Mátyás

Koplaló Mátyás véget akar vetni az életének, mert elege van a nagy szegénységből. A halálán gondolkodva összefut az ördöggel, akit nemtörődömségével halálra rémít. Mátyás ezzel olyan alkupozícióba kerül, ahol azt kér, amit csak akar.

Tanulság: A jó hír, hogyha már semmi vesztenivalód nincs, csak nyerhetsz.

5. A só

Ebben a mesében minden megvan, ami kell: a legszebb királyság, három királylány, egy kevés intrika és sok-sok kaland.

A tanulsága, hogy a látszat bizony csal: nem az szeret a legjobban, aki a leghangosabban, legszebb szavakkal mondja.

Végezetül

A Kecskemét Magyar Népmesék a kreativitás és az elhivatottság eredményei, amik a Kecskeméti Rajzfilmstúdió falai között születtek meg. Ezek a mesék nemcsak egy város büszkeségei, hanem egy egész nemzet örökségei is. Amikor a nézők bepillantanak ebbe a varázslatos világba, valójában egy darabot kapnak a magyar kultúrából és hagyományokból, amelyek tovább élnek és inspirálnak generációkon át.

Egy igazi meseország, amit az Aqua Hotel Kecskemét mellett mindenképp érdemes meglátogatni a kecskeméti pihenés során.