Az ősz lehetőséget kínál arra, hogy megszabaduljunk a nyárról visszamaradt, elhalt növényzettől, rendbe tegyük a határokat, kitakarítsuk az ereszcsatornát, stb. Ez a szezon a tél beköszönte előtti összeszedésről és összepakolásról szól, hogy tavasszal minden rendben és tisztán várjon bennünket!

Az Aqua Hotel Kecskemét kertjében is sok praktikát alkalmazunk, hogy megőrizzük szépségét, és tavasszal kevesebb tennivaló legyen körülötte. Ezek segítségével gyűjtöttük össze a legjobb tippjeinket, amellyel a legtöbbet hozhatod ki kertedből!

Őszi „virágnagytakarítás”

A zsenge növények áttelelése előtt távolítsd el róluk az elhalt leveleket, szárakat, és szép, tiszta alappal tedd őket telelési helyükre.

Mivel most a cserepekre és az alsó tálcáikra sem lesz szükség, így ezeket nyugodtan ki lehet takarítani és el lehet mosni.

Tedd rendbe a virágágyásokat is!

A jövő tavasszal az élénk, színes megjelenés érdekében ássuk ki az egynyári növényeket, és ültessük be ágyásaikat árvácskákkal, margarétákkal és falvirágokkal. Vágd vissza a kifakult évelő növényeket 5 cm-re a talajszinttől, de vigyázz, hogy ne legyen túl takaros – a „vonzó” magfejek kiválóan alkalmasak a rovarok számára, csodálatosan néznek ki az őszi harmattal borítva, és szép téli sziluetteket biztosítanak.

Ha a szegélyek tiszták és rendezettek, akkor terítsd be a területet vastag réteg komposzttal, kéregforgáccsal vagy jól elkorhadt trágyával. Ne aggódj a beásás miatt – hagyd, hogy a férgek elvégezzék helyetted a kemény munkát.

ősz, kert, kertészkedés, aktivitás, KEcskemét - aquahotelkecskemethu

Gereblyézd össze a leveleket

A levélpenész javítja a talaj szerkezetét és szerves anyagokat ad hozzá, ami nagyszerű módja a lehullott levelek újrahasznosításának. Válassz egy védett helyet, ahol nem csúfítja el a kilátást a kertre, és készíts egy nagy kukát dróthálóval és facövekkel. Töltsd meg levelekkel, locsold meg vízzel és hagyd állni.

Miután a levelek omlós állagot értek el, terítsd szét talajtakaróként a határokon. A tölgy, éger, bükk és gyertyán levelei meglehetősen gyorsan rothadnak, míg a platán, a dió, a vadgesztenye és a szelídgesztenye levelei egy kicsit tovább tarthatnak.

A levelek első aprítása felgyorsítja a folyamatot, de általában a folyamat körülbelül két évig is eltart.

őszi kert, falevelek, gerebyézés - aquahotelkecskemet.hu

Takarítsd ki a komposztládákat

Az őszi határ- és veteményes parcellák tisztítása mindig sok növényi anyagot termel a komposzthalomba. Most viszont eljött az ideális alkalom a tavalyi komposzt kiürítésére és a kertben való felhasználásra, így helyet adva az idei hulladékoknak.

Ha a komposztod még nem készült el, fordítsd meg a bomlás javítása érdekében, és hozz létre mellé egy új kupacot a friss szerves anyagok számára. Ne aggódj, nem létezik olyan, hogy „túl sok komposzt”!

Ültess örökzöldeket

Az örökzöldek struktúrát és érdekességet, némi színt biztosítanak a téli, zord hónapokban. A meleg talaj és a hűvösebb levegő miatt az ősz a tökéletes alkalom arra, hogy kitöltsd a határokon lévő réseket örökzöldekkel, mint a sarcocca és a daphne, amelyek fényes, zöld leveleket és gyönyörűen illatos virágokat biztosítanak még a tél leghidegebb hónapjaiban is.

Elegáns, nagyobb cserjéhez próbáld ki a tavasszal virágzó kaméliát, vagy a fatsiát a nagy építészeti lombozat miatt. Alternatív megoldásként a doboz vagy a tiszafa ideális választás a topiary rajongók számára, míg a Lonicera nitida, az öböl és a magyal csodálatos formát vagy kiváló örökzöld sövényt alkotnak.

kertészkedés, örökzöldek, ültetés - aquahotelkecskemet.hu

Emeld fel a gyengéd fajokat

Emeld ki a földből az érzékeny fajokat, például a begóniát, dáliát és kannát, mielőtt az első fagyok fenyegetnék. Vágd vissza a szárakat, és óvatosan emeld ki a gumókat/rizómákat a földből. Tisztítsd meg őket, és tárold száraz komposztot vagy homokot tartalmazó tálcákban úgy, hogy csak a korona teteje legyen látható.

Tedd a tálcákat hűvös, fagymentes helyre a tél folyamán, készen az újratelepítésre, amikor beköszönt a tavasz és a fagyveszély elmúlt. Nagyon enyhe területeken lehetséges lehet a gyengéd fajok védelme anélkül, hogy felemelnénk őket, ehelyett vastag talajtakaróval letakarva a koronákat.

Tavi háló lerakása

A bomló levelek azon kívül, hogy esztétikailag is elrontják a látványt, de szennyezik is a tó vizét, és blokkolják a szivattyúk szűrőit. Időt és erőfeszítést takaríthatsz meg vele, ha elkapod a lehulló leveleket, mielőtt azok elérik a tavat.

Teríts finom hálót a tóra, és rögzítsd téglával, hogy biztosan tartson. Távolíts el minden ráeső levelet, és tedd bele a levélformázó edénybe vagy a komposztkupacba.

A kerti felszerelések karbantartása

Mielőtt a fűnyírót a fészer leghátsó részében tolnád be a téli időszakra, érdemes előtte szervíz szempontjából átnézned, vagy szervízbe küldened, hogy megbizonyosodj arról, hogy kifogástalan állapotban lesz, amikor jövő tavasszal előveszed.

Az ollót és metszőollókat nem árt élesíteni, amit magad is megtehetsz, míg az ásóknak, villáknak és egyéb szerszámoknak jót tesz egy mosás. Arra ügyelj, hogy alaposan száríts meg mindent, és olajozd be a fém alkatrészeket a rozsda megelőzése érdekében. A fából készült fogantyúk lenmagolajjal tisztíthatók és védhetők – de óvatosan dobd ki a rongyokat, mert a rászáradt lenmagolaj gyúlékony!

kerti szerszámok, Kecskemét - aquahotelkecskemet.hu

Most már az őszi kert tiszta és rendezett, készen áll a télre. Nemcsak a kilátás lesz sokkal kellemesebb, ha kinézel, de a tavasz beköszöntével minden újra növekedésnek indulhat!