Ha június, akkor ballagás: amikor a gyerekek 2-2,5 hónapra felszabadulnak az iskolai kötelezettségek alól, és kipihenhetik a mögöttük lévő, fáradtságos évet az új tanév kezdete előtt!

Szóval megkezdődik számukra is a strandszezon, a nyaralások, kirándulások és barátoknál alvások időszaka. Nem kell korán kelni és iskolába indulni, nem kell tanulni és házikat írni, nincsenek felmérések és felelések, csak a pihenés, a játék, és az élmények szerzése!

Nektek megvan, hova mentek idén nyáron nyaralni? Akár több, kisebb-nagyobb utazást is szeretnétek betervezni? Hova érdemes?

Ballagás után vár Kecskemét!

Ballagás után látogassatok el Kecskemétre és foglaljatok szobát az Aqua Hotel Kecskemétbe! Remek programokkal szolgálunk, amiket még érkezésetek előtt célszerű lefoglalni, illetve Kecskemét és környéke is gyönyörű vidék, ami csak felfedezésre vár!

Hadd mutassunk pár lehetőséget, amit érdemes lehet megnézni, ha erre jártok!

Cifrapalota

Ballagás

A Cifrapalota a magyar szecesszió egyik legszebb és legmesebelibb épület Kecskeméten!

A Lechner Ödön által képviselt „modern és magyaros” stílust Márkus Géza (aki az épület tervezője) nemzetközi mintákkal fejlesztette tovább ezen az ifjúkori művén a bécsi szecesszió elemeivel.

Tudtad, hogy a homlokzat és a tető cserepei, a pirogránit plasztikái és azok a díszes, gyönyörű kémények is a pécsi Zsolnay gyárban készültek? Eredetileg bérháznak akarták használni az épületet, de néhány plusz funkció beépítése és némi átalakítás után ma már a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyéül szolgál!

 

Ünnepeld meg a ballagást színházban!

Ha szerettek színházba járni, akkor érdemes elmenni egy darabra a Kecskeméti Katona József Színházba is!

Az első magyar nyelvű társulat vezetője Kelemen László volt, első előadásuk pedig 1796-ban Kecskeméten a Cserepes vendéglőben került megrendezésre. Négy évvel később, 1800. június 1-je és augusztus 14-e közt  a társulat ismét Kecskemétre látogatott egy előadás erejéig. Katona József első darabját, a Farsangi tréfa című vígjátékot 1812-ben egy ismeretlen társulat adta elő. Az 1810-es években fontos játszóhellyé vált Kecskemét a vándortársulatok számára.

A Kovács-féle színház 1868. december 26-án nyílt meg a Nádor vendéglővel szembeni telken, a Batthyány utca sarkán. Az avató előadás pedig Katona József: Bánk bán című darabja volt. Kovács László halála után, ami 1873. június 8-án következett be, a színügyi bizottság vette bérbe özvegyétől az épületet 6 évre. Kisebb felújítások után végül 1889. október 26-án nyílhatott meg ismét az épület.

Jelenleg 2 kisebb játszóhellyel is rendelkezik a színház:

  • a 2015-ben átadott Kelemen László Kamaraszínház,
  • és a Ruszt Józsefről elnevezett Stúdió Színház.

Ballagás

Inkább moziba mennél ballagás után?

A város egyetlen, hagyományos filmszínháza 1937-ben nyílt meg Otthon mozi névvel. 1994-2015. június 30-ig a Kecskeméti Ifjúsági Otthon vezette, majd 2015. július 1-jétől a Kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Nonprofit Kft. vette át a működtetését, és az ő üzemeltetésükben működött tovább.

A műsorválasztást általában a filmművészet értékes alkotásainak bemutatása és a gyermekeknek szánt programok jellemzik. 2004-ben átesett egy felújításon a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium fejlesztési programjának keretében.

A felújítás a mozi fény- és hangtechnikájára is érvényes volt, valamint belsőépítészetére és a tetőfelújítására is kiterjedt. A munkálatok során előkerült a vetítőterem eredeti, épségben megmaradt díszes mennyezete is.

Az Otthon Mozi jelenleg akadálymentesített, nézőtere klimatizált, és befogadóképessége 219 fő/terem. Alkalmas egyéb rendezvények – koncertek, színpadi műsorok – és konferenciák megvalósítására is, illetve egy hangulatos kávézó és teázó is társul a mozihoz.

 

Ciróka bábszínház

Ballagás

1950-ben járunk, ugyanis itt kezdődik a Bábszínház története, amikor Báron László képzőművész és egyben tanár megalapította az első bábszakkört a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. A társulat nevét egy gyerekmondóka, a „Ciróka-maróka, mit főztél Katóka” ihlette.

Az amatőr évek után a társulat 1986-ban vált hivatalos színházzá. Először a Katona József Színház kezdte egyengetni az útjait, majd néhány év után, pontosabban 1991-ben önálló, városi fenntartású intézményé nőtte ki magát.

A gyermeki fantáziának nincsenek határai, a kicsit sok mindent képesek befogadni, amiben bábszínház meg is látta a lehetőséget! Játékaikat és előadásaikat egy olyan közönségnek szánták, akiknek szárnyalását még nem kötik megrögzött elvárások, és befogadók az új kifejezési formákra.