Ha Kecskeméten jártok, akkor a kellemes feltöltődés mellett nézzetek szét a városban is!

Mi az Aqua Hotel Kecskemétben is számos programlehetőséget nyújtunk, de ha ezeket már láttad, akkor íme pár újabb lehetőség, amit nem szabad kihagyni!

 

Kecskeméten: Mai Manó ház – Magyar fotográfusok háza

Kecskeméten mindenképp látogasd meg a Mai manó házat, ha szereted a fényképészetet, és szívesen mész kiállításokra!

Az 1984-ben épült épület a Mai Manó fotográfus kérésére készült. A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyílt meg benne.

„A műteremház bemutatásán keresztül megmutatom, elmesélem, miként nézett ki a múlt század első éveiben egy előkelőbb fővárosi fényképész atelierje, s milyen események zajlottak speciálisan erre a célra tervezett, épített színterein, melyek az értő szemek számára pontosan visszaolvashatók a százéves fényképekből is.”

 

A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Mindannyian voltunk gyerekek, és mindannyiunknak voltak játékai. Az, hogy a játékok világa mennyit változott az évek során, elképesztő! Gondolj csak bele, mivel játszottál te gyermekként, és milyen játékai vannak most a gyermekednek. Ők már sok esetben nem is ismerhetik azokat a játékokat, amik a régebbi időkben voltak slágerek.

Ezért nyújt érdekes programot a játékmúzeum, ahol találkozhatsz a te gyerekkorod béli játékokkal, és még sokkal visszább is megyünk az időben!

Az épület emeletén elhelyezkedő újjárendezett, állandó kiállításában a gyűjtemény legszebb darabjai kerültek bemutatásra. Közel 5000 tárgy; játékok, könyvek, dokumentumok az 1780 és 1980 közötti időszak két évszázadából.

A bemutatást a műtárgyakhoz tartozó képsorok, filmek, mozgásra érzékeny apró változások, az árnyjátékok falon feltűnő figurái teszik színesebbé. Az intézményt korábbi jelképe, a madárforma több helyen is megjelenik játékos formában, így a nagyméretű kaleidoszkóp egymásba fűződő színes ábráiban is.

A legkisebb látogatók műtárgymásolatokkal, képes mesekockával, fajátékokkal, eredeti mexikói játékokkal, észt hagyományokat megörökítő színezőkkel játszhatnak a számukra tervezett asztalok mellett.

Kecskeméten látogasd meg! Játékmúzeum

Bozsó gyűjtemény Kecskeméten

A gyűjtemény megalapítója Bozsó János festőművész 1922. december 27-én született Kecskeméten. Gyermekkorát egész életére kihatóan a szegény-paraszti sors formálta. A kemény évekből a természet és a népművészet szeretetét és tiszteletét hozta magával örök útravalóként. Az 1940-es évek második felében, a külvárosban meghúzódva kezdett autodidakta módon festészettel foglalkozni.

Az ötvenes évek közepére kialakította festői nyelvezetét, művészetében az érzelmi töltöttséget tartotta az egyik legmeghatározóbb elemnek. Soha nem akart lemondani a festőiségről. Lételeme és jellemzője volt a telített színek, a széles, gyors, szabadon repülő ecsetvonások használata, a fény és árnyék ellentéte. A hazai expresszív festészet kimagasló alkotójává vált.

Kecskeméten látogasd meg! Bozsó gyűjtemény

Kecskeméti Planetárium

Ne csak nézd, hanem tudj is meg többet a csillagokról és a Föld körüli világról! Látogass el a Kecskeméti Planetáriumba, és add át magad a „földön kívüli” élvezetnek!

Nálunk a – személytelen – standard magnós műsorok helyett a csoportokhoz – akár különleges igényekhez is – alkalmazkodó élő előadások dominálnak. (Természetesen zenei aláfestéssel, színes diaképek és a csillagos égbolt kivetítésével illusztrálva.)”

Az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről látható csillagos égboltot ki tudnak vetíteni, szemléltetve a Föld forgásának különböző látványát. A planetáriumban azt is megmutatják, hogy az Északi Sarkon csupán egyetlen csillag kel föl és nyugszik le: a Nap. Ezáltal érthetővé válik, hogy miért van ott fél évig nappal és fél éven át egyfolytában éjszaka.

Akár egy olyan esős napon is ellátogathattok ide, mikor nem lehet kinti programot csinálni, viszont a planetáriumban is megnézheted a csillagok történetét és a Föld mozgását!

Nappal és zuhogó esőben is a planetárium kupolájára tudjuk varázsolni akár a tízezer évvel ezelőtti csillagos égboltot. Szemléltetni tudjuk az égitestek mozgását, és mutatunk űrszondák által a bolygókról, holdjaikról, kisbolygókról, üstökösökről készített színes közelképeket, valamint a világ legnagyobb távcsöveivel több órán át fényképezett felvételeket csillaghalmazokról, csillagközi anyagfelhőkről, galaxisokról, stb.

A Föld forgását szimulálva azt is játszhatjuk, hogy képzeletben fölgyorsítjuk az időt, sőt olyat is, mintha űrhajóban lennénk. Mindezt gyerekek, felnőttek egyaránt élvezik!

Amellett, hogy az intézmény elsősorban planetárium, egy kicsit bemutató csillagvizsgáló is. Ennek köszönhetően derült idő esetén, sötétedéstől, távcsöves bemutatásra is lehetőség van. Az érdeklődők a saját szemükkel nézhetik meg távcsövön keresztül a holdkrátereket, a Szaturnusz gyűrűjét, a Jupiter felhősávjait és a körülötte keringő Galilei-holdakat, félvénuszt, kettőscsillagokat, csillaghalmazokat, galaxist, csillagközi anyagfelhőket, stb.

Remek program lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Kecskeméten látogasd meg! Planetárium