Kezdődhet a tavaszi kertészkedés! A kert már ébredezik, vagyis ideje elkezdeni az ültetést, a metszést és a virágágyások előkészítését, hogy mikor elkezdenek nyílni a virágok, a kerted már készen álljon!

Mi sem tétlenkedünk az Aqua Hotel Kecskemétben, hiszen szeretnénk, ha látogatóinkat pompás virágágyással körbevett környezte és finom virágillatok várnák!

És hogy otthon Te is könnyen megteremthesd a tavaszi hangulatot kertedben, eláruljuk, mi hogyan csináljuk!

 

Hogyan készíts évelő virágágyást tavaszi kertészkedés során?

A tavaszi kertészkedés folyamata nagyon hasonló ahhoz, ahogy egy alapos tavaszi nagytakarítást végzel a házban. Ahogy a lakásban lévő bútorokat és tárgyakat, úgy a kertet is fel kell frissíteni a hosszú tél után, és egy nagytakarításhoz hasonló megközelítést kell alkalmazni a kert formába hozásához is a melegebb hónapokra.

Hogy segítsünk a tavaszi kertészkedés megtervezésében, 3 részre osztottuk a munkák halmazát, hogy tudd, mikor minek jött el az ideje:

Koratavaszi munkálatok

1. Tisztítsd meg a virágágyásokat

Távolítsd el az elhalt leveleket és a téli törmelékeket a talaj felszínéről ott, ahol egynyári virágokat és zöldségeket tervezel ültetni.

Tisztítsd meg a téli védőtakarót és vágd vissza a tavalyi kiszáradt lombozatot. A vágások és karcolások ellen ne felejts el kerti kesztyűt viselni, különösen, ha szúrós levelű növényekkel dolgozol.

2. Adj friss mulcsot az évelők köré

Helyezz friss talajtakarót a kerti ágyások köré, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy kertedet újra frissé és fényessé varázsold. Ráadásul segít a talajnak megőrizni a nedvességet és visszatartja a gyomokat.

Egy virágágy letakarásához több talajtakaró is szükséges lehet, mint gondolnád, ezért érdemes többet vásárolni belőle. Egyenletesen terítsd le a talajtakarót, egyengesd el kesztyűben vagy használj gereblyét, vigyázva arra, hogy ne rétegezd túl vastagon vagy túl közel a növényekhez, mert az betegségeket okozhat.

Tavaszi kertészkedés

3. Végezz karbantartást a keményburkolaton is

Ellenőrizd a kőzetet, hogy nincs-e fagyás, különösen az utakon és a szegélyeken. Ellenőrizd a terasz vagy a térkő általános állapotát is, és végezd el a szükséges javításokat.

Tisztítsd meg a kerti bútorokat, hogy készen álljanak a pihenésre egy fárasztó kertben töltött nap után!

4. Ültess zöldségeket

Az olyan zöldségeket, mint a burgonya, articsóka, borsó és néhány saláta, amik edzett, hűvös évszakot jól tűrő zöldségek és a hűvös talajban csíráznak a legjobban, kora tavasszal érdemes elültetni, miután a talaj felolvadt.

 

Középtavaszi tennivalók

A szezon felénél már látni lehet a tavaszi tájat, ahogy egyre több növény, cserje és fa növekszik, esetleg virágzik. Miután a tisztítás nagy része befejeződött, elkezdheted feltölteni a kertet új növényekkel.

1. Ültess évelő és hidegtűrő, egynyári növényeket

A frissen ültetett évelőknek időre van szüksége ahhoz, hogy megtelepedjen és új gyökeret növesszen, mielőtt beköszönt a forró nyári idő.

A gyors kerti színekért adj hozzá néhány hűvös évszakot tűrő növényt, például árvácskát vagy sárkányvirágot. Virágládákban is jól érzik magukat, ráadásul feldobják a verandát is!

2. Ültess új fákat és cserjéket

Ültessük el őket, amint a föld már nem fagyott. Minél korábban megteheted ezt, annál jobb, így a fáknak és cserjéknek elegendő idejük van új gyökereket növeszteni, mielőtt a hőmérséklet jobban felmelegszik.

Tavaszi kertészkedés

3. Vigyél fel friss mulcsot

Miután befejezted az ültetést, tegyél egy friss talajtakaró réteget az összes új növény köré. Ha most mulcsot adsz hozzá, mielőtt a gyomok kikelnének, nyáron szinte nem is kell majd gyomlálnod!

 

Késő tavasz

1. Elszáradt virághagymák

Távolítsd el az elhasználódott virágokat a tavaszi virághagymákról; ez arra ösztönzi a növényeket, hogy a következő évre elraktározzák energiájukat. Hagyd, hogy a lombozat magától leszáradjon, és ne távolítsd el, amíg teljesen meg nem sárgult vagy ki nem száradt.

2. Vásárolj egynyári növényeket

Válaszd ki kedvenc egynyári növényeidet, lehetőleg olyanokat, amelyek még nem virágoznak, mert azok erősebbek lesznek, mint pl.: a petúnat, impatiens és zinnia.

Tavaszi kertészkedés

3. Kezdheted a zöldségek ültetését

Miután betakarítottad a kora tavaszi időszakban elvetett retket és salátát, utána el is elültetheted a meleg évszakos növények palántáit, mint a paradicsom, paprika és mindenféle fűszernövények.

4. Ültess nyáron virágzó hagymákat

Míg a tavasszal virágzó hagymákat ősszel kell ültetni, a nyáron virágzó hagymákat, például a dáliákat és a kardvirágot akkor érdemes, amikor már nem áll fenn a fagyveszély.

Káprázatos kert

Reméljük, segíthettünk a tavaszi kertészkedésben, hogy olyan látványt teremts saját kertedben, amilyenre mindig is vágytál!