Korábbi bejegyzésünkben a Kecskemét Magyar Népmesék világában kalauzoltunk el, most pedig betekintést nyerhetsz a szüreti munkák rejtelmeibe!

A kinti friss levegő mellett, az Aqua Hotel Kecskemét éttermében az ízletes és kifogástalan borok is jó választás, ha a hotelben pihenünk.

Szüreti munkák utáni pihenés

A szüreti munkák időpontja függ a növényfajtától és a termőterülettől, de általában ősszel zajlik, amikor a gyümölcsök vagy a szőlő megérnek. A szüret során a termés begyűjtése, szétválogatása és előkészítése történik, hogy aztán bort készítsenek belőle.

Ez az időszak a mezőgazdaságban a legfontosabb időszak, régebben nagyobb ünnepléseket szoktak tartani, hogy megüljék a bőséges terméseket.

Lépések

Hogyan is lesz a szőlőkből bor? Mutatjuk:

 • Szőlőszüret: A folyamat az első lépésnél kezdődik. A szőlőt kézzel vagy gépekkel szüretelik, amikor a szőlő már jó érett. Az érési időpont fontos, mivel az határozza meg a bor savanykás- vagy édes ízét és minőségét.
 • Szeparáció és tisztítás: A leszüretelt szőlőt alaposan szétválogatják, és eltávolítják a rossz vagy sérült szemeket és a gyümölcs szárát. Ezután a szőlőt megmossák.
 • Szőlő préselése: A megtisztított szőlőt a présbe helyezik, ahol a préselés során kinyerik a levét. A préselés módja és időtartama függ a készülő bor stílusától és típusától.
 • Erjesztés: A kinyert szőlőlébe hozzáadják az élesztőt. Az élesztők a cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítják, ami nem mást, mint az erjedés folyamata. Az erjedés során alakul ki a bor alkoholtartalma.
 • Érlelés: Az erjesztés után a bort tartályokban vagy hordókban tárolják, ahol érlelődik. Az érlelés során a bor íze és karaktere is fejlődik.
 • Ászokolás és tisztítás: Az érlelés során a borászok ászkolják vagy szűrik a bort, hogy eltávolítsák az üledéket. Az ászokolásnak és szűrésnek többféle módja is van.
 • Palackozás: A kész borokat palackokba töltik, és lezárják.
 • Érlelés a palackban: Néhány bor esetében a palackban történő érlelés is fontos a karakter és az íz kialakítása miatt.
 • Fogyasztás: A bor kész, készen áll a fogyasztásra. A borfogyasztása és annak élvezete egy összetett művészet.

Borvidék

Szüreti munkák - borvidék

A kiskunsági borvidék Magyarország egyik olyan borvidéke, ami számos kiváló borászattal büszkélkedhet.

A borvidéken különböző szőlőfajtákat termesztenek, de a legjellemzőbbek közé tartozik a chardonnay, a sauvignon blanc, a rizlingszilváni, a tramini és a kadarka. Ezek a szőlőfajták kiváló borok készítésére alkalmasak.

Ahogy sok a szőlőfajta, úgy a vidéken található borászatok száma is magasodik, ahol hagyományos és modern borokat is készítenek. A borászok nagy gondot fordítanak a minőségre és a borok karakterére.

A borvidék híres a könnyed, frissítő fehérborairól, ami friss gyümölcsösséggel és élénk savakkal rendelkeznek. Az itt termelt vörösborok is kiválóak, gyakran jellemzik őket a gazdag gyümölcsíz és a könnyed tanninok.

Hagyományok

A kiskunsági borvidéken található a borút, ahol látogatók megtekinthetik a borászatokat és megkóstolhatják a helyi borokat. A borútak kiváló lehetőséget kínálnak a borászati ​​élmények és a kulináris élvezetek felfedezésére.

A Kiskunságban a hosszú borászati hagyományok és a kultúra gyökeret eresztett. A borászok büszkén őrzik ezeket a hagyományokat.

A szőlőszüret ünnepektől, a bórkostoláson át, nagyon sok féle dolgot próbálhat ki, mindenki, aki erre látogat.

Kellemes pihenés

Szüreti munkák - pihenés

Ha úgy döntünk, hogy megnézzük a kiskunsági borvidék érdekességeit, és még a finomabbnál finomabb borokból is megkóstolunk párat, érdemes kipihenni a hosszú nap fáradalmait. Amihez nem kell messze mennünk, hiszen az Aqua Hotel Kecskemét szinte ott van. A hotelben két csomaggal is kedveskednek a leendő vendégeiknek.

 • Wellness Napok Kecskeméten: Ez a csomag egy wellness, és kikapcsolódás lehetőségét kínálja a vendégek számára az Aqua Hotelben. A csomag tartalmazza a wellness részleg korlátlan használatát. Magában foglalja a medencét és a szaunát. Emellett a vendégek ebédet vagy vacsorát is fogyaszthatnak az Aqua Hotel éttermében.
 • Műsorral teli hétvége Kecskeméten: Ez a csomag egy hosszabb tartózkodást kínál Kecskeméten, és tartalmaz egy színes műsorokkal teli hétvégét is. A vendégek számára szórakozással és kikapcsolódással teli hétvégét nyújtanak az izgalmas lehetőségek, például élőzenés estek, táncestek vagy más kulturális események. A csomag tartalmazza a szállás és az étkezés lehetőségét is.

És amit még nyújt

Ha a borászkodás után mégsem a pihenést és relaxációt választaná, nézzen körül Kecskemét látványosságai között.

A még egyáltalán nem jártasok Kecskeméten igénybe vehetnek egy vezetett városnézést, vagy ellátogathatnak a vadaskertbe, az állatkertbe is. Valamint a Kerekerdő kalandpark is várja leendő látogatóit. Ha a kalandpark túl nagy falat lenne, érdemes ellátogatni a Lakitelek – Tőserdő Kontyvirág Tanösvény túrákra.

Viszont az is megeshet, hogy a borok után még mindig meg tudnánk kóstolni más ízeket, amit akár a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra látogatása során megtehetnek.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, vagy csak meg szeretné nézni a lehetőségeket, honlapunkon mindent megtalál.