Tudtad, hogy a gímszarvasok a legelterjedtebb szarvasok Magyarországon? Ha szeretnél pár érdekes és hasznos információt, mindenképpen olvass tovább!

Előző cikkünkben a Yumeiho masszázsról írtunk, ami csodákat tud művelni az emberrel.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogy hol a legelterjedtebbek az országban a szarvasok és azt is, hogy milyen állatokat láthatunk még a nemzeti parkjainkban. Szemfüles látogatóink a hotel ablakaiból is megcsodálhatják ezeket a kivételes állatokat. Ha érdekelnek a szarvasokkal kapcsolatos információk, mindenképp olvasd el a cikket!

Szarvasok az országban

Magyarországon a legismertebb szarvasok fajtáinak száma megáll a háromnál. De pontosan milyen fajtájú szarvasokról beszélhetünk?

  • gímszarvas: a gímszarvas hazánkban a legelterjedtebb a szarvasok körében.

Általában ezek a szarvasfajok erdőkben, mezőkön vagy síkságokon élnek. Agancsai nagyok és lombosak, amiket évente ledobnak és újat növekszenek.

  • sika: ez a faj már kevésbé ismert, és kevésbé olyan gyakori, mint a gímszarvasok. A jellegzetes agancsaik rövidebbek és egyszerűbbek, mint a többi szarvasé.
  • dámszarvas: a dámszarvasokat már csak védett területen és zárt erdőkben tekinthetjük meg, mivel egyre kevesebben vannak az országban. Őket a fehér foltos bundájukról ismerhetjük fel.

Vannak más szarvasfajok is Magyarországon, mint például az mezopotámiai dámszarvas, ami a dámszarvas fajtájának egyik alfaja, valamint a David-szarvas, kínai nevén milu. Ezeket szinte csak állatkertekben nézhetjük meg. Sajnos ők kevésbé elterjedtek, ami miatt ritkábban találkozhatunk velük az erdős területeken.

Kecskeméti vadaskert

Szarvasok - Kecskeméti vadaskert

Kecskeméten, az Aqua Hotel Kecskeméttől nem messze található a Kecskeméti Arborétum és a vadaskert.

Vadaskert távolabb fekszik a hoteltől, azonban, ha az Aqua Hotel Kecskeméten szállunk meg, nagyon jó program lehet a Kecskeméti Vadaskert meglátogatása. Az egyik programjuk hétvégente minden délelőtt a látványetetés, ahol az ormányos medvék, rézusz makákók, szamarak és dánszarvasok is a program részesei.

Ha viszont a látványetetés nem a mi világunk, a vadaskert állatai között a dánszarvasfaj mellett fellelhetjük az Axis szarvasokat is. Ez a szarvasfaj vörösesbarna és fehér pettyek borítják bundájukat. Mindkét oldalán háromágú aganccsal büszkélkedhet, ami élőben gyönyörű látványt nyújt.

A hotel ablakából

Az Aqua Hotel Kecskemét egyik igazán gyönyörű látnivalója, a hotel mellett található Erdőpark és Szabadidőpark.

A korai és késő délutáni órákban az erkélyről nyújtott látvány valóságos festői tájat varázsol elénk.

Ha a fény úgy csillan, talán még szarvasokat is láthatunk a szobánk teraszán pihenve. Ebben az esetben azonban érdemes időben lefoglalni a wellness hotel szobáit, hogy ezt az élményt is megtapasztalhassuk!

Hol láthatunk szarvasokat?

Azt már tudjuk milyen szarvasfajokkal találkozhatunk Magyarországon, de azt még nem, hogy pontosan hol láthatjuk őket.

Mutatunk pár híres parkot, ahol nagy számban láthatjuk őket:

Aggteleki Nemzeti Park

Szarvasok - Aggteleki nemzeti park

Ez a nemzeti park az Északkeleti-Középhegységben található, ami a legismertebb és legnagyobb hazánkban. Nagyon változatos a természeti környezete miatt. Erdők, folyók, rétek és sziklás területek alkotják a park területét. Emiatt sok állatnak ad otthont.

A nagytestű állatoknak, mint például a szarvasok, kellemes lakhelyet biztosít az Aggteleki Nemzeti Park erdős és rétekkel teli szegmense.

A park másik nagy előnye a domborzati területei miatt, hogy nagyon jó a túrázási lehetőség. Több túraútvonal is tartozik a nemzeti parkhoz. Ezeken az útvonalakon a szemfülesebb látogatói különböző állatokat csodálhatnak meg, és nagy esély van rá, hogy a vadon élő állatok között, fellelhetünk szarvasokat is.

Zempléni-hegység

A Zempléni-hegység a másik nagyon híres északkeleten található környezetvédelmi területünk. A domborzatának köszönhetően hegyek, völgyek, erdők és vízfolyások mentén tehetün itt túrákat.

Az útvonalak során láthatunk vadon élő állatokat, mint például:

  • vaddisznók,
  • rókák,
  • fácánok,
  • nyulak,
  • szarvasok.

Ezeken kívül termesztésen vannak kisebb emlősök, hüllők és rengeteg madár, amikkel találkozhatunk a természetjárás során. Hiszen bármilyen csendesek, az erdők mélyén nagy élet zajlik.

Szalajka-völgy

Szarvasok - Szalajka völgy

A szépséges természeti adottságokkal rendelkező Szalajka-völgy, a Bükk-hegység részét képezi.

A több túraútvonal egyik sajátossága, hogy a vízeséshez és a réthez való eljutást meg tudjuk könnyíteni egy kisvonat segítségével.

A kisvonat olyan területen visz végig, ahol az erdős részeket a túrázók nem zavarják meg a hangoskodásukkal, ezáltal valószínűbb, hogy több élőlényt láthatunk.

Ettől függetlenül érdemes úgy túráznunk, hogy a megpillantott állatokat ne zavarjuk meg, ne menjünk túl közel hozzájuk és még véletlenül se simogassuk meg őket!

Hortobágyi Nemzeti Park

A másik kiemelkedően szép nemzeti parkunk érdekessége, hogy mint a többi parknál kisebb dombok, vagy vízfolyások vannak, itt azonban egy hatalmas pusztáról beszélünk. A park madárvilága egyedi és lenyűgöző, valamint a pusztán az őzek, szarvasok és nagyobb testű állatok látványa magáért beszél.

A Hortobágyi Nemzeti Park kulturális és történelmi hagyományokkal is rendelkezik. Ezek a szokások, mint:

  • kézműveskedés,
  • helyes állattartás

egészen évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza, a pásztorélet és a pusztai gazdálkodás időszakába. Ha érdekel a téma, a park mellett található múzeum bepillantást enged a régi időkbe.

Az Aqua Hotel Kecskemét honlapján nézz körül ajánlataink és programjaink között.