A wellness élmények mellett jól esnek az aktív kikapcsolódások is, mint a kirándulóhelyek felfedezése, Kecskemét megismerése, különleges programok keresése.

Korábbi cikkünkben a szaunázásról írtunk, amiben bemutattuk a szauna típusokat, valamint azt is, hogy az Aqua Hotel Kecskemétben milyen szaunák közül választhatnak a vendégek. Adtunk pár tippet a kezdő szaunázóknak is és a szeánszok rejtelmeit is megismertettük. Ha felkeltette a figyelmed, olvasd el a cikket!

Ebben a bejegyzésben Kecskeméten és a környéken található kiránduló pontokat ismertetjük meg, ha a fürdőzés mellett, a várost is meg szeretnék ismerni a hozzánk látogatók.

Kirándulóhelyek: Kecskeméti Arborétum

kirandulohelyek-kecskemet-arboretum

A legjobb kecskeméti kirándulóhelyek közé tartozik a Kecskeméti Arborétum.

Az arborétum a város belvárosától mindössze három kilométerre helyezkedik el, egy lenyűgöző 62 hektáros területen, ahol különleges növényfajokkal és védett növényekkel találkozhatunk. 

Megközelítés:
Cím: 6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Tömegközlekedéssel: a 14-es helyi autóbuszjárattal a Margaréta Otthonig.
GPS koordináták:
Székelykapus főbejárat: 46.91552,19.658357
Bejárat a Mária Kápolna felől: 46.91133, 19.649989

A terület három fő részre oszlik: 

  • véderdősáv, 
  • tölgygyűjtemény,
  • gyűjteményes rész.

A gyerekeknek és a felnőtteknek is izgalmas élményt nyújtanak a tanösvények állomásai, ahol érdekes információkat tudhatnak meg a kevésbé ismert rovarvilágról, denevérekről, madarakról, békákról, gombákról, valamint az arborétum talajviszonyairól. Az ingyenes belépés lehetővé teszi, hogy bárki megtekinthesse a természet csodáit.

Az arborétum ösvényein sétálva több, mint 800 különböző fajú fát és cserjét tekinthetünk meg. Minden ösvényt növényismertető táblák kísérnek, ezzel segítve a látogatókat a fák, növények és cserjék megismerésében.

Ez az arborétum nemcsak a szakembereknek nyújt izgalmas tanulmányi lehetőséget, hanem mindazoknak, akik egy kellemes séta során szeretnék felfedezni és megérteni a környező növényvilágot.

Benkó Zoltán Szabadidő Központ

174 hektárnyi füves-fás területen, 40 hektáros tórendszerével a Szabadidő Központban az egész család jól érezheti magát. A kicsiket a megújult játszótér, a nagyokat a kültéri fitnesz eszközök várják, a sportra vágyóknak kialakított futóútvonalak állnak a rendelkezéseikre. Nyáron strand és wakeboard pálya, télen nyáron pedig hófánkpálya csalogat mindenkit, aki viszont csak enni szeretne, az pakolja össze a bográcsállványát, a családját vagy baráti társaságát és irány egy jó kis főzés, vagy hozza magával a pecabotját és fogja ki a méretes halakat.

A szerelmesek felsétálhatnak a 49 méter magas dombra, hogy szerelmük örök boldogságra találjon. Hiszen a domb tetején található a szerelmesek fája is, melynek legendája szerint 4 Arkangyal vigyáz a Dombra és a városra. Aki a szerelmesek fáját megkerüli házasságkötése előtt a párjával kézen fogva, örökké együtt marad szeretetben, békességben. Természetesen nem csak a szerelmeseknek izgalmas a dombtető, hanem az egész családnak, hiszen páratlan szépségű panoráma tárul elénk Kecskemét képével.

Cifra palota

Ha csak a magyar népdalokból ismered a Cifra palotát, megmutatjuk mit is kell tudnod róla.

Az épület a 19. század második felében, 1902-ben épült, amit Eberhardt József tervezett. A palota különlegessége a gazdag díszítőelemeiben rejlik. Az épület homlokzatát és belső tereit faragások és szobrok díszíti, amik hűen tükrözik a korabeli eklektikus stílust.

Legnagyobb terme a pávaterem, mely a szecesszió kedvelt motívumait ötvözi látványos egységbe, a pávát, a virágot és a növényi indákat. Első nagy átalakítására a második világháború után került sor.

Itt található a Kecskeméti Katona József Múzeum, ami gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a város történelméről, kultúrájáról és művészeti életéről.

Az épületében két különleges és állandó kiállítás várja az érdeklődőket:

  • az első emeleten található gyűjtemény a Kunbábonyi Avar vezéri sír leleteit mutatja be a 20. század második feléből. Ezen túlmenően, a tárlaton bemutatásra kerülnek hasonlókorú, alacsonyabb rangú vezéri sírok leletei is.
  • a második emeleten a Képzőművészeti állandó kiállítás tekinthető meg, ami a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményét tárja elénk. A gyűjtemény fő hangsúlya a 19-20. századi és a kortárs magyar képző- és iparművészet. Ez a gyűjtemény kategóriájában egyike a legnagyobb és legmagasabb rangú műtárgy-együtteseknek Magyarországon.

Természet háza

kirandulohelyek-kecskemet-termeszet-haza

A Kecskeméten található Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontjában található a Természet Háza, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a hazai természetvédelem történetébe, a magyar nemzeti parkokba, valamint a Duna–Tisza köze jellemző élőhelyeibe és a múltbeli mesterségekbe. 

Az épület egy állandó kiállításnak ad otthont, ami játékos és interaktív formában mutatja be a fent említett látnivalókat.

A vendégek információt kapnak a védett területek látogatási feltételeiről, turisztikai szolgáltatásokról és a további programokról. Az épületben elérhető egy ingyenesen használható „Zöld könyvtár”, ahol széleskörű könyvállomány áll rendelkezésre.

A Természet Háza emellett lehetőséget biztosít információs anyagok, ismeretterjesztő kiadványok, térképek, plakátok és ajándéktárgyak beszerzésére is. A Kiskunsági Nemzeti Park egyik kiemelkedő látogatói központja lett a Természet Háza, ahol az élővilág és a kultúra találkozik. Az érdeklődők mélyebb betekintést nyerhetnek a környezetvédelem és a természeti szépségek világába.

Télen is túrázás

kirandulohelyek-kecskemet-teli-kirandulas

Kecskemét télen is szép és kellemes túraútvonalakkal rendelkezik, ahol kellemesen hűvös és friss levegőben lehet része mindenkinek! Megmutatjuk, milyen területeken érdemes télen is túrázni:

Főtér és Kecskeméti Arborétum

Indulj a város központjából, a Főtérről, és sétálj el a Kecskeméti Arborétum felé. Az arborétum télen is varázslatos. A különböző növények, fák hóval borított látványa festői.

Széchenyi tér és Városháza 

A Széchenyi tér és a Városháza körüli nagyobb terület télen is kellemes környezetet biztosít a sétához. A parkokban élvezheted a hóval fedett táj páratlan szépségét.

Ha a kellemesen fárasztó túrázások és kirándulások után szeretnél felmelegedni és pihenni, az Aqua Hotel Kecskemét honlapján megtalálsz minden információt!