A szaunázás egy régi hagyomány, ami napjainkban a mindennapi rohanás és a stressz levezetésére is tökéletes lehetőséget nyújt.

Előző bejegyzésünkben a wellness fürdőkről és jótékony hatásairól írtunk, valamint megemlítettük a híres hazai gyógyvizeket és hogy milyen segítséget nyújt a légzőszervi, érrendszeri és krónikus betegségek ellen.

Ebben a cikkben a szauna típusait, hatásait és a szeánszokat is bemutatjuk.

Szaunázás tippek kezdőknek

Szauna-elmeny

Szaunázás során oda kell figyelnünk bizonyos dolgokra, akár először próbáljuk ki vagy sokadjára járunk szaunázni.

  • fokozatos szoktatás: ha először megyünk szaunázni, érdemes lassan hozzászoktatni a testünket a magas hőmérsékletű környezethez. Kezdjünk először rövidebb időtartamokkal, és ezt fokozatosan növeljük, ahogy a testünk alkalmazkodik.
  • zuhanyozás előtte és utána: nagyon fontos, hogy mindig zuhanyozunk le a szaunázás előtt, hogy tiszta bőrrel tudjunk belépni a szaunába. Ha végeztünk a szaunázással, utána is érdemes tusolni, hogy el tudjuk távolítani magunkról a verejtéket és az anyagcsere termékeit a bőrünkről.
  • folyadékbevitel: mivel a szaunázás során a kiizzadással sok folyadékot veszítünk, ezért jelentős szerepe van a megfelelő folyadékbevitelnek. Vizet vagy más hidratáló italt fogyasszunk mielőtt hosszabb ideig szaunázni megyünk. Kerüljük az alkoholtartalmú italokat, mivel növelhetik a kiszáradás veszélyét.
  • időzítés és pihenés: nem szabad túl hosszú ideig maradni a szaunában, mert minden szervezet más és figyelnünk kell, hogy a miénk mit bír.
    A szaunázás után adjunk magunknak egy kis időt a pihenésre és a testünk lehűlésére.
  • szünetek: ha idő közben nem érezzük jól magunkat vagy csak szünetre van szükségünk, mert túl meleg van vagy valamilyen zavaró tényezőt tapasztalunk, ne habozzunk elhagyni a szaunát. Ilyenkor bátran tarthatunk szünetet, ahogy számunkra kényelmes.
  • öltözet: legyünk figyelemmel a környezetünkre és viseljünk megfelelő ruházatot a szaunázáskor is. Például törölközőt vagy fürdőköpenyt. Mindig használjunk törölközőt a szaunapadon függetlenül attól, hogy ülünk vagy fekszünk rajta.

Szauna típusok

szauna-figyeles

Azt már tudjuk, hogyan illik viselkedni és mire kell figyelni szaunázáskor, de mi alapján érdemes kiválasztatnunk a számunkra megfelelő szaunát?

Az Aqua Hotel Kecskemét szaunavilágában több lehetőség közül is választhatunk. Bemutatunk párat, hogy könnyebb legyen a döntés.

Finn- és infraszauna

A finn szauna magas hőmérsékletű, alacsony páratartalmú kabin, ami az izzadás és méregtelenítés fő helyszíne. 

Az infraszauna alacsonyabb hőmérséklettel rendelkezik és infravörös sugárzással hat a bőr mélyebb rétegeire, ezzel enyhítve az izomfájdalmakat. Mindkét típus segít ellazulni és javítani az egészségügyi állapotot.

A finn szauna a magas hőmérsékletet kedvelőknek kedvező, míg az infraszauna olyan személyek számára alkalmas, akik érzékenyebbek a magasabb hőmérsékletre, valamint terápiás hatásokra vágynak.

Aroma- és gőzkabin

Az aromakabin illóolajokkal és magas páratartalommal rendelkezik, ami segít ellazulni és csökkenteni a stresszt. A gőzkabinban magas páratartalom és alacsonyabb hőmérséklet van, ami hidratálja a bőrt és tisztítja a légutakat. 

Mindkét típus ideális a pihentető szaunaélmény kedvelőinek. Az allergiában szenvedőknek és légúti problémákkal küzdőknek ajánlott.

Az Aqua Hotel Kecskemét szaunavilága

A szaunák mellett wellness részlegünk és különböző relaxációs helyszíneink is megtalálhatóak a fürdőben.

Himalája-sószoba

A Himalája-sószoba kiváló a sóterápiás kezelésekhez. A sós levegő előnyös légzőrendszeri problémákkal küzdőknek, és a negatív ionoknak köszönhetően frissítő hatást nyújt.

Kül- és beltéri jakuzzi

A jakuzzi kellemes meleg vízzel és masszírozó fúvókákkal rendelkezik, amik teljesen ellazítják az izmokat és csökkentik a stressz szintünket is. Beltéri változatának köszönhetően az év bármely időszakában élvezhetőek.

Merülő medence

A merülő medence egy hideg vizes rész, ami ideális a szaunázás után a testünk lehűtéséhez és a frissítő hatás eléréséhez.

Mindent a szeánszokról

szauna-szeansz

A szauna szeánszok hosszú múltra tekintenek vissza és különböző kultúrákból alakultak ki.

A löyly a szauna szeánsz központi eleme, hiszen ezt a formációs ismerik a legtöbben. A forró kövekre vizet locsolnak, ami gőzt generál. Ez növeli a szauna hőmérsékletét és fokozza az izzadást. A löylyvetésnek különböző változatai léteznek, és gyakran a szaunázók egymásra locsolják a vizet.

A vihta vagy vasta friss ágakkal ellátott faág, amit a szaunázók használnak a testük ütögetésére, stimulálására. A friss ágak hűsítik a bőrt és fokozzák a vérkeringést.

Fent említett merülőmedence is szeánszhoz köthető, mivel a szaunázók a szaunázás után a jéghideg vízbe merülnek. Ez a hagyomány az északi régiókban, mint például Finnországban.

A szauna rolling egy olyan szauna szeánsz, ahol a szaunázók kört alkotnak a padlón és elkezdenek mozogni. Ez nem csak szórakoztató, hanem a körbeforgó mozgás hozzájárul a jobb vérkeringéshez és az izmok lazításához.

Ha felkeltettük figyelmed a szaunázás világára, látogass el az Aqua Hotel Kecskemét honlapjára és nézd meg ajánlatainkat.

Szaunaprogramok

Szaunaprogramjainkat a Programok menüpont alatt tekintheti meg.

A szaunaprogramok díja a normál szaunajegyen felül fizetendő.

1 program 3 felöntés. 1 program ára 2.400 Ft/fő, 1 felöntés 800 Ft/fő. 10 szaunaprogram 21.000 Ft/fő.

Szaunaprogramjainkon fürdőruha nélkül, szaunalepedőben, vagy szaunaszoknyában lehet részt venni.

A Kecskeméti Fürdő a programváltoztatás jogát fenntartja.