Szereted a teniszt? És mennyit tudsz róla?

Kecskeméten rendezik meg a következő teniszbajnokságot június 24. és 26. között, szóval akár rajongó vagy, akár ez lesz életed első teniszmeccse, érdemes kimenni és megtekinteni egy játékot. Érdekes és izgalmas újdonság lesz a számodra!

De előbb, a kezdők kedvéért, ismerkedjünk meg kicsit a szabályokkal… Előző bejegyzésünkben Kecskemét nevezetességeiről írtunk, olvastad már?

A tenisz menete és szabályai (röviden)

Azt már tudjuk filmekből vagy kósza, a tévében véletlenül teniszmeccsekre kapcsolt adókból, hogy ezt a játékot 2-en (egyes) vagy 4-en (páros) játszák. Ezt azt jelenti, hogy a háló két oldalán vagy 1-1, vagy 2-2 játékos küzd meg egymással, utóbbi esetben csapatként.

A játék lényege: üsd át a háló felett a labdát úgy, hogy az ellenfél azt ne tudja szabályosan visszaadni.

Ez könnyűnek hangzik, mégsem az. Erre vannak cselek, hogyan lehet úgy eltalálni, vezetni a labdát, hogy még a pályán belül pattanjon, de már ne lehessen visszaadni.

A teniszben használt ütések:

 • adogatás
 • adogatás-fogadás
 • alapütések
 • lecsapás
 • röpte

Maga a játék labdamenetekből, azaz játékokból áll, 6 játék pedig egy játszma (szett). 2 egymás után történő nyertes szett a mérkőzés megnyerését jelenti.

A tenisz története

Eredetileg ez egy francia labdajátékból alakult ki, amit jeu de paume-nak hívtak. Ezt fejlesztették tovább a britek, és az lett a ma is ismert tenisz formája. Az első tenisztornát 1876-ban rendezték meg Wimbledonban, amit 1877 óta folyamatosan megtartanak.

Sokáig ez a sportág az arisztokraták és a felsőbb rétegek sportja volt, de ma már mindenki űzheti hobbi vagy verseny szinten.

A szó eredete a franciák „Tenez”, vagyis „Fogja” szavából indult. Ennek a felszólító alakja a „tenir” (ejtsd: tenéc), amit az angolok tenis-nek hallottak, és innen vették át a mai tenisz elnevezést.

Érdekességek a teniszről

 1. Üss a kezeddel
  Tudtad, hogy eredetileg a saját kezüket használták ütőnek a játékosok?
  A franciáktól származó, eredetileg „jeu de paume” névre hallgató játék során a tenyerükkel ütötték vissza a labdát. Az ütő csak a 16. századtól jelent meg, onnantól használják a kezük helyett.
 2. Legrövidebb és leghosszabb meccs
  Amíg 1988-ban, a Grand Slam döntő alatt Steffi Graf 34 perc alatt verte meg ellenfelét, Natalia Zvereva-t 6-0-ra, ami eddig a legrövidebb meccsnek számít a tenisz történetében, addig a leghosszabb meccs rekordja több mint 11 óra, amit 2010-ben, Wimbledonban 3 napon keresztül játszottak a játékosok!
 3. Fehér teniszlabdák
  A labdák eredetileg fehér színűek voltak, amit 1986-ban azért cseréltek le sárgára, mert a fehér labda esetén nehéz volt pontosan megállapítani a pontokat.
 4. Futás a meccsek alatt
  Egy átlag játékos 4,5 km-t fut le egy meccs alatt, ami egy ilyen kis pályán nagyon szép teljesítmény. Ráadásul a sok oldalirányú mozgás és hírtelen pozíció váltás magas szintű mobilitást és reakciót igényel.
 5. Hagyományos nasi az eper
  Tudtad, hogy a wimbledoni meccseken tejszínes epret falatoztak? Ez számított a hagyományos nasinak, nem is csoda, hogy 24 tonna eper fogyott el egy tenisz mérkőzés idején!

tenisz, Kecskemét 2

Szállás Kecskeméten:

Ha az Aqua Hotel Kecskemétben van foglalásod erre a hétvégére (június 24-26.), akkor tőlünk 5 perc sétára található a tenisz bajnokság helyszíne, így ha érdekel, akkor egy könnyed esti program gyanánt tekintsd meg a mérkőzéseket!

Ha pedig még nincs szállásod, de szívesen nyomon követnéd a bajnokságot, akkor az Aqua Hotel Kecskemét remek lehetőséget kínál!

A meccsek előtt és után, egy kényeztető masszázzsal vagy szaunázással le tudod vezetni a feszültséget, ha nem a „te játékosod” nyert, éttermünkben pedig egy koktél mellett át tudjátok beszélni a napi eredményeket, játékokat.

https://aquahotelkecskemet.hu/arak/szobaarak/